Raatteentiellä käytiin yksi Talvisodan ratkaisutaisteluista. Suomussalmelle hyökänneiden neuvostoliittolaisten joukkojen tehtävänä oli katkaista Suomi kapeimmalta kohdaltaan ja tukkia maayhteydet Ruotsiin. Suomussalmen taisteluissa sekä Raatteentiellä että aiemmin kirkonkylässä ja pohjoisempana Juntusrannan suunnassa suomalaiset sotilaat saavuttivat merkittävän torjuntavoiton ja saivat valtavan määrän erilaista sotasaalista. Kuvat ja tiedot jäiseksi helvetiksi kuvatuista taisteluista levisivät ulkomaan kirjeenvaihtajien välityksellä ympäri maailmaa.

Raatteentien varrella on muistomerkkejä jotka kunnioittavat sekä tuhotun ukrainalaisen 44. divisioonan että suomalaisten sankarivainajien ja soturien muistoa. Raatteentien varrella ja sitä ympäröivissä erämaissa lepää eri arvioiden mukaan n. 5000 venäläisen kalmot muistuttamassa meitä sodan kauhuista, mutta myös pienen kansan tinkimättömästä puolustustahdosta. Raatteentien pituus on noin 18 km, päättyen rajapuomiin.

(Maanmittauslaitos Julkaisulupa nro 529/MML/10)

1. Kuomanjoen muistomerkki

Raatteentien lepopaikalla, n. 8 km Raatteen Portista Suomussalmen kirkonkylään päin sijaitsee muistomerkki kahden mänttäläisen aseveljen muistolle.

2. Ukrainalainen muistomerkki

Sijaitsee Kuhmontien varressa, Haukilan alueella, minne suomalaiset pysäyttivät ukrainalaisen 44. divisioonan pääjoukot joulun alla 1939. Tammikuun alussa suomalaiset hyökkäsivät alueelle motittaen hyökkääjän joukot, ja motti tuhottiin 8. tammikuuta mennessä lähes viimeiseen mieheen.
“Ukraina rukoilee kaatuneitten sielujen puolesta” -muistomerkin yläosa on harmaasta graniitista tehty jääpeitteisen kallion muotoinen jalusta, joka symboloi Suomen ilmaston ankaruutta. Kalliossa on syvennys ja ukrainalaisella (zitomirilaisella) ornamentilla koristeltu kaariholvi, joka muistuttaa ulkonäöltään kyläkappelia. Holvin reunaa kiertää teksti: “Miekat taotaan auran teriksi. Yksikään kansa ei kohota miekkaa toista vastaan.” Syvennyksestä nousee Jumalan Äidin Pokrovan vaalea hahmo. Jumalan Äidin käsissä on heisipuun tertuilla koristettu Ukrainaa symboloiva peite, jonka hän levittää suomalaisten ja neuvostoliittolaisten haudoilla kylvetyn maan ylle ja rukoilee kaatuneitten rauhan ja levon puolesta. Jalustassa on ukrainan- ja suomenkielinen teksti: “Ukraina rukoilee kaatuneitten sielujen puolesta”. Muistomerkin on suunnitellut ukrainalainen Vitaliy Rozhik ja sen ovat pystyttäneet ukrainalaiset 30.8.2009.

3. Portin Majatalo

Huone 1
Huoneessa 4 vuodepaikkaa, käytössä keittiö ja peseytymistilat
Hinta: 100 € / vrk, 500 € / vko, liinavaatteet 10 € / hlö

Huone 2
Huoneessa 6+2 vuodepaikkaa (mahdollisuus lisävuoteisiin), käytössä keittiö ja peseytymistilat
Hinta: 190€ e / vrk, 900 € / vko, liinavaatteet 10 € / hlö

Yläkerta:
Hinta: 140 € / vrk, 700 € / vko, liinavaatteet 10 € / hlö

Lisää Majatalo Karhun Pesästä >>