Museo ja ulkoilualue

Raatteen Portti ympäristöineen on 100 hehtaarin museoalue. Talvisotamuseon lisäksi alueella on runsaasti sotamuistomerkkejä, kunnostettuja luontopolkuja ja 3 kpl nuotiopaikkoja.  Talvisodan taistelupaikoilla on entisöityjä venäläisten ja suomalaisten sotilaiden majoitteita. Polkujen varresta löytyvät hyvät opastetaulut jotka kertovat alueen tapahtumista. Ulkona olevat tykit, panssarivaunut ja muu sodan aikainen materiaali ovat talvisodan ajalta. Ulkoalueilla ja museossa järjetetään vuosittain useita talvisodan historiaan liittyviä tapahtumia.

Raatteen Portin museoalue on upea ja laaja kokonaisuus historiallisesta Ratteentien taistelusta. Se kertoo talvisodan tapahtumista koskettavin tarinoin, siitä mitä Raatteessa todella tapahtui talvisotavuosina 1939-40. Raatteen Portti on pysähtymisen arvoinen paikka.

 

Jatkosotanäyttely 1941-1944

Raatteen Portin museotiloissa on myös jatkosotaa käsittelevä näyttely. Voit kokeilla vaikkapa kaukopartiomiehen repun painoa ja käsitellä jatkosodan aikaisia oikeita deaktivoituja aseita. Suomalaista, venäläistä ja saksalaista materiaalia ja tarinaa. Jatkosodan ajan järkyttävät partisaaniiskut itärajalla ja saksalaisten kenttärata, jota myös ”Kuolemanradaksi” kutsuttiin, ovat Suomussalmen alueen vaiettua historiaa.