Raatteen Portin talvisotamuseo on uudistunut täysin vuonna 2014 ja museotilaa on nyt yli 300 neliötä.

Talvisotanäyttely kertoo Suomussalmesta ennen talvisotaa, evakkoonlähdöstä, kylmyyden vaikutuksista sodan kulkuun, puna-armeijan kohtalonhetket, Suomelle kallisarvoisesta sotasaaliista Raatteen tieltä sekä olosuhteet, joihin palattiin sodan jälkeen. Näyttelyyn kuuluva filmi on myös uutta tuotantoa, uuden dokumenttielokuvan käsikirjoituksen on laatinut Pekka Lehtosaari. Näyttely esittelee enemmän sodanaikaista raskasta kalustoa mm. Raatteen tien taisteluissa mukana ollut venäläinen panssarivaunu on esillä uusittuissa ulkotiloissa. Näyttelyssä esillä jälleen Raatteentie-pienoismalli sekä tieaura, jolla Raatteentie puhdistettiin talvisodan jälkeen.

Näyttelyn voi kiertää joko omatoimisesti tai tilata opastuksen. Näyttelyn suomenkielinen opastus alkaen 60 € / 1 tunti (varattava 7 päivää etukäteen). Opastus pyhäpäivinä 90€/h. Dokumenttifilmin (14 min.) selostus suomeksi, teksitys eri kielillä (fin, swe, eng, ger, rus). Ohessa linkki Talvisotamuseon tiedotuslehteen 2023:  https://issuu.com/studioseurahuone/docs/raatteentie_2023

Ulkoilualue

Raatteen Portti ympäristöineen on 100 hehtaarin museoalue. Talvisotamuseon lisäksi alueella on runsaasti sotamuistomerkkejä, kunnostettuja luontopolkuja ja 3 kpl nuotiopaikkoja.  Talvisodan taistelupaikoilla on entisöityjä venäläisten ja suomalaisten sotilaiden majoitteita. Polkujen varresta löytyvät hyvät opastetaulut jotka kertovat alueen tapahtumista. Ulkona olevat tykit, panssarivaunut ja muu sodan aikainen materiaali ovat talvisodan ajalta. Ulkoalueilla ja museossa järjetetään vuosittain useita talvisodan historiaan liittyviä tapahtumia.

Raatteen Portin museoalue on upea ja laaja kokonaisuus historiallisesta Ratteentien taistelusta. Se kertoo talvisodan tapahtumista koskettavin tarinoin, siitä mitä Raatteessa todella tapahtui talvisotavuosina 1939-40. Raatteen Portti on pysähtymisen arvoinen paikka.